



Zpracování
Víno zrálo 24 měsíců v barikových sudech z francouzského bednářství Seguin Moreau.
Barva, vůně, chuť
Vaše oči přitáhne sytě žlutá barva se zlatavými odlesky.
Váš nos pohltí komplexní aroma dřeva, kouře a pryskyřice doplněné o ovocné tóny exotického ovoce a vanilky.
Vaše ústa zaujme mohutná chuť s výrazným aroma akátového medu, tropického ovoce a hřebíčku.
Konzumace
Podávejte při teplotě 12°C - 14°C. Víno otevřete alespoň dvě hodiny před servírováním. Je vhodné ke dlouhé archivaci.
Vhodné párování
Výborně se hodí k pokrmům z bílého masa, smetanovým omáčkám či pečeným masům.
Ocenění
Valtické vinné trhy 2022 - velká zlatá medaile
Vinoforum 2022 - velká zlatá medaile
Oenoforum 2022 - zlatá medaile
Grand Prix Vinex 2022 - zlatá medaile
Národní soutěž vín 2022 - zlatá medaile
Zlatý pohár Česko Slovenska 2022 - zlatá medaile
Festwine 2022 - zlatá medaile
Král vín 2022 - stříbrná medaile
Parametry | ||
Alkohol | 13,0 % obj. | |
Zb. cukr | 3,0 g/l | |
Kyseliny | 5,8 g/l | |
Šarže | 0119 | |
Klasifikace | jakostní víno s přívlastkem | |
Vin. země | Česká republika | |
Vin. oblast | Morava | |
Vin. podoblast | Mikulovská | |
Vin. obec | Strachotín | |
Vin. trať | Šusfeldy | |
Objem a uzávěr | 0,75 l, korkový uzávěr | |
Obsahuje | oxid siřičitý |
Výroba
Hrozny a sběr
Všechny tradiční moravské odrůdy pěstujeme na přibližně 8 hektarech vlastních vinic v Hustopečích, Strachotíně a Popicích. Na vinicích postupujeme s maximální péčí, do vinohradů vyrážíme brzy ráno, abychom hrozny připravili ke zpracování co nejrychleji a při co nejnižších teplotách. Vše pod odborným dohledem našeho zkušeného sklepmistra Ondřeje Lukeše.
Zpracování hroznů
Hrozny zpracováváme na šetrné příjmové lince od rakouského výrobce Wottle. Po příjezdu na vinařství projdou hrozny procesem odstopkování, šetrně se potlačí bez narušení semínek uvnitř bobulí, a rmut pokračuje k maceraci na slupkách. Lisování probíhá šetrně při nízkém tlaku v pneumatickém celouzavřeném lisu Wottle.
Zpracování moštu a kvašení
Po lisování mošt prudce zachladíme na teplotu kolem 4°C a necháme přirozeně odkalit. Po odkalení mošt stočíme, přidáme kvasinky a při regulované teplotě necháme kvasit po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Po dokvašení následuje proces školení a následného zrání.
Lahvování a skladování
První vína z nového ročníku, lehká a sezónní vína, lahvujeme vždy v dubnu následujícího roku, tedy nejméně po půlroce od sklizně. Drtivá většina našich vín však zůstává ve výrobě a zraje minimálně rok, v případě zrání v dubových sudech pak mnohem déle.
Lahvování probíhá třikrát ročně na mobilní lahvovací lince. Po naplnění do lahví vína putují k dalšímu ležení a zrání do skladů, kde udržujeme konstantní teplotu a tmu, aby vína měla ty nejlepší podmínky pro další vývoj. Při expedici tak garantujeme perfektní kvalitu každé lahve.
Vinařství Starý vrch
Na východní straně malebného městečka Hustopeče, v srdci jihomoravské krajiny, najdete malý ráj. Lány vinohradů, největší mandloňový sad v Česku a malebnou dřevěnou rozhlednu, ze které uvidíte Pálavu i Bílé Karpaty. A přesně uprostřed toho všeho, v malém meruňkovém sadu, najdete oázu klidu – Vinařství Starý vrch.
V roce 2014 ho zde založil Petr Polický se syny Lukášem a Janem. Stavba z přírodního kamene, dubového dřeva a s terasou pod korunami meruněk, je zcela skryta zrakům kolemjdoucích. Můžete si tak v klidu vychutnat ty nejlepší a ničím nerušené chvíle.