



Barva, vůně, chuť
Vaše oči přitáhne zlatavá barva se zelenkavými odlesky.
Váš nos pošimrá vůně zeleného jablka, kterou jemně doplňují tóny angreštu a meruňky.
Vaše ústa zaujme plná chuť ostružin s limetkovou až oříškovou dochutí.
Konzumace
Podávejte vychlazené při teplotě 10°C - 11°C.
Vhodné párování
Výborně se hodí k silným omáčkám, krémovým polévkám, pečené drůbeži a zabíjačkovým specialitám.
Ocenění
Pardubický festival vína 2025 - velká zlatá medaile
GP Vinex 2025 - stříbrná medaile
Pardubický festival vína 2024 - zlatá medaile
Parametry | ||
Alkohol | 12,5 % obj. | |
Zb. cukr | 5,0 g/l | |
Kyseliny | 6,0 g/l | |
Šarže | 1123 | |
Klasifikace | jakostní víno s přívlastkem | |
Vin. země | Česká republika | |
Vin. oblast | Morava | |
Vin. podoblast | Velkopavlovická | |
Vin. obec | Boleradice | |
Vin. trať | Nové hory | |
Objem a uzávěr | 0,75 l, šroubový uzávěr | |
Obsahuje | oxid siřičitý |
Výroba
Hrozny a sběr
Všechny tradiční moravské odrůdy pěstujeme na přibližně 8 hektarech vlastních vinic v Hustopečích, Strachotíně a Popicích. Na vinicích postupujeme s maximální péčí, do vinohradů vyrážíme brzy ráno, abychom hrozny připravili ke zpracování co nejrychleji a při co nejnižších teplotách. Vše pod odborným dohledem našeho zkušeného sklepmistra Ondřeje Lukeše.
Zpracování hroznů
Hrozny zpracováváme na šetrné příjmové lince od rakouského výrobce Wottle. Po příjezdu na vinařství projdou hrozny procesem odstopkování, šetrně se potlačí bez narušení semínek uvnitř bobulí, a rmut pokračuje k maceraci na slupkách. Lisování probíhá šetrně při nízkém tlaku v pneumatickém celouzavřeném lisu Wottle.
Zpracování moštu a kvašení
Po lisování mošt prudce zachladíme na teplotu kolem 4°C a necháme přirozeně odkalit. Po odkalení mošt stočíme, přidáme kvasinky a při regulované teplotě necháme kvasit po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Po dokvašení následuje proces školení a následného zrání.
Lahvování a skladování
První vína z nového ročníku, lehká a sezónní vína, lahvujeme vždy v dubnu následujícího roku, tedy nejméně po půlroce od sklizně. Drtivá většina našich vín však zůstává ve výrobě a zraje minimálně rok, v případě zrání v dubových sudech pak mnohem déle.
Lahvování probíhá třikrát ročně na mobilní lahvovací lince. Po naplnění do lahví vína putují k dalšímu ležení a zrání do skladů, kde udržujeme konstantní teplotu a tmu, aby vína měla ty nejlepší podmínky pro další vývoj. Při expedici tak garantujeme perfektní kvalitu každé lahve.
Vinařství Starý vrch
Na východní straně malebného městečka Hustopeče, v srdci jihomoravské krajiny, najdete malý ráj. Lány vinohradů, největší mandloňový sad v Česku a malebnou dřevěnou rozhlednu, ze které uvidíte Pálavu i Bílé Karpaty. A přesně uprostřed toho všeho, v malém meruňkovém sadu, najdete oázu klidu – Vinařství Starý vrch.
V roce 2014 ho zde založil Petr Polický se syny Lukášem a Janem. Stavba z přírodního kamene, dubového dřeva a s terasou pod korunami meruněk, je zcela skryta zrakům kolemjdoucích. Můžete si tak v klidu vychutnat ty nejlepší a ničím nerušené chvíle.