Dokonalá štědrovečerní večeře: Jaké víno vybrat ke kaprovi, řízku i cukroví?
Vánoce jsou svátky klidu, míru a... skvělých chutí. Celý den se těšíme, až uvidíme zlaté prasátko (nebo spíš až zakrojíme do řízku), bytem voní purpura a v televizi běží Popelka. Aby byl tento sváteční okamžik opravdu dokonalý, chybí k němu už jen jediné – správně zvolené víno, které povýší vaši štědrovečerní tabuli na gastronomický zážitek.
Tápete, jakou lahev otevřít k salátu a jakou k cukroví? Nechte to na nás. Sestavili jsme pro vás vinný manuál ze Starého vrchu přesně podle vašeho menu.
Slavnostní přípitek: Začněte s jiskrou v oku
Ještě než se pustíte do jídla, je čas na slavnostní „cink“. Přípitek má za úkol naladit chuťové pohárky a dodat večeru punc výjimečnosti. Bublinky jsou jasná volba – jsou svěží, lehké a elegantní.
- Naše volba: Frizzante nebo Sekt - Pinot Noir 2022 Rosé. Jejich svěžest a ovocnost vás příjemně nastartují, aniž by vás unavily před jídlem.

Rybí polévka: Tradice si žádá lehkost
Ať už děláte krémovou, nebo čirou rybí polévku, potřebujete k ní víno, které je svěží a má pěknou kyselinku, aby „odlehčilo“ chuť rybího vývaru.
- Naše volba: Sáhněte po lehčích kabinetních vínech. Skvěle bude fungovat Veltlínské zelené 2022 (kabinet, suché) nebo Müller Thurgau 2022 (kabinet, suché). Jsou to nekomplikovaná, pitelná vína, která polévku krásně doplní.
Zlatý hřeb: Kapr (nebo řízek) a bramborový salát
Tady přichází hlavní výzva. Smažené jídlo v trojobalu a salát s majonézou jsou tučné a výrazné pokrmy. Potřebujete k nim víno, které má tělo a výraznější kyselinu, aby se s těžším jídlem „nepralo“, ale naopak ho odlehčilo.
Ať už jste tým kapr, nebo tým řízek, doporučení je stejné – Morava v té nejlepší formě:
- Naše volba: Ryzlink vlašský 2023 (pozdní sběr, suché) nebo Veltlínské zelené 2023 (pozdní sběr, suché). Jejich mineralita a šťavnatá kyselinka skvěle vyváží smažené maso i bohatost salátu.
Odlehčená verze: Losos na páře
Držíte se o Vánocích zkrátka a místo smažení volíte jemného lososa? K němu potřebujete víno, které je aromatičtější, ale stále svěží.
- Naše volba: Sauvignon 2023 (pozdní sběr, suché). Jeho typické tóny (často angrešt, broskev nebo kopřiva) si s růžovým masem lososa a bylinkami dokonale rozumí.

Sladká tečka: Cukroví a pohoda
Po večeři přichází ten nejkrásnější čas. Rozbalování dárků a uždibování cukroví. K vanilkovým rohlíčkům, lineckému nebo čokoládovým kouskům už suché víno nepijte – chutnalo by kysele. Tady vládne zbytkový cukr.
- Naše volba: Královnou dezertů je Pálava 2024 (pozdní sběr, polosladké). Pokud chcete něco méně sladkého, ale stále krásně aromatického a kořenitého, sáhněte po Tramínu červeném 2023 (výběr z hroznů, polosuché). Tato vína jsou jako tekutý dezert sama o sobě.
Finále u pohádek: Chlebíčky a "zobání"
Oficiální část je za námi, kravaty a lodičky letí do kouta, v televizi běží Pelíšky a na stůl přichází obložené chlebíčky. Co pít teď?
- Naše volba: Tady platí jediné pravidlo – pijte to, co vám chutná nejvíce! Klidně dopijte otevřenou lahev od večeře, nebo si otevřete to, na co máte zrovna chuť. Vánoce jsou o pohodě, ne o sommelierských poučkách.
Přejeme vám, ať jsou vaše Vánoce na Starém vrchu (i u vás doma) plné radosti, klidu a skvělého vína.
Na zdraví!
