



Zpracování
Sekt vyrobený klasickou metodou kvašením v lahvi. Víno odrůdy Rulandské modré strávilo v lahvi 13 měsíců a degorsage proběhla v březnu roku 2024.
Barva, vůně, chuť
Vaše oči přitáhne světle růžová až lososová barva protkaná řetízky bublinek.
Váš nos pohltí ovocné aroma višní, červeného melounu a jablek s lehkými smetanovými tóny v závěru.
Vaše ústa zaujme příjemně osvěžující chuť lesního ovoce, jahod a smetanového jogurtu.
Konzumace
Pokud si chcete užít komplexnost tohoto vína, podávejte při teplotě 10°C 12°C, pro běžnou konzumaci můžete podchladit až na 6°C. Víno je vhodné k archivaci.
Vhodné párování
Víno je vhodné jako aperitiv. Mimo to se však výborně hodí k rybám, mořským plodům, ústřicím a salátům.
Ocenění
Lednické vinné trhy 2024 - zlatá medaile
O pohár Karla IV. 2024 - zlatá medaile
GP Vinex 2025 - stříbrná medaile
Grad Prix Vinex 2024 - stříbrná medaile
Festwine 2024 - stříbrná medaile
Parametry | ||
Alkohol |
11,5% obj. |
|
Zb. cukr | 2,8 g/l | |
Kyseliny | 6,5 g/l | |
Šarže | 322 | |
Klasifikace | jakostní šumivé víno | |
Vin. země | Česká republika | |
Vin. oblast | Morava | |
Vin. podoblast | Mikulovská | |
Vin. obec | Strachotín | |
Vin. trať | Šusfeldy | |
Objem a uzávěr | 0,75 l, korkový uzávěr, agrafa | |
Obsahuje | oxid siřičitý |
Výroba
Hrozny a sběr
Všechny tradiční moravské odrůdy pěstujeme na přibližně 8 hektarech vlastních vinic v Hustopečích, Strachotíně a Popicích. Na vinicích postupujeme s maximální péčí, do vinohradů vyrážíme brzy ráno, abychom hrozny připravili ke zpracování co nejrychleji a při co nejnižších teplotách. Vše pod odborným dohledem našeho zkušeného sklepmistra Ondřeje Lukeše.
Zpracování hroznů
Hrozny zpracováváme na šetrné příjmové lince od rakouského výrobce Wottle. Po příjezdu na vinařství putují hrozny na výrobu sektů přímo k lisování bez odstranění třapin (stopek) a šetrně se potlačí bez narušení semínek uvnitř bobulí. Lisování probíhá šetrně při nízkém tlaku v pneumatickém celouzavřeném lisu Wottle.
Zpracování moštu a kvašení
Po lisování mošt prudce zachladíme na teplotu kolem 4°C a necháme přirozeně odkalit. Po odkalení mošt stočíme, přidáme kvasinky a při regulované teplotě necháme kvasit po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Po dokvašení následuje proces školení a následného zrání.
Poté následuje stáčení hotového tichého vína do sektových lahví a přidává se liqueur de tirage (tirážní likér), což je směs třtinového cukru, kvasinkové kultury a kupáže. Láhev se uzavře korunkovým uzávěrem a uloží do vodorovné polohy. Nastává prise de mousse (druhotné kvašení) a vzniklý CO2 proměňuje tiché víno v šumivé a vznikají bublinky.
Lahvování a skladování
Šumivé víno vyrobené klasickou metodou u nás zraje vždy minimálně rok. Odumírající kvasinky se rozkládají a obohacují víno o specifickou chuť i vůni. Vrcholná fáze výroby představuje remuage (remuláž) neboli setřásání sedliny na zátku. V praxi to znamená, že lahve jsou nějakou dobu uložené zátkou dolů, nakloněné a každý den se přetřásají. Následně jsou hrdla lahví ochlazena v mrazivém roztoku solanky, po otevření lahve zmrzlé sedimenty vystřelí ven a tím končí dégorgement (fáze odkalení neboli degorzáž).
Obsah lahve se doplní liqueur d´expedition (expediční neboli dozážní likér), což je směs vína a cukru na škále extra brut až doux. Tím se reguluje sladkost výsledného vína. Lahve jsou uzavřeny korkovou zátkou a zabezpečeny drátěným košíčkem. Po naplnění do lahví vína putují k dalšímu ležení a zrání do skladů, kde udržujeme konstantní teplotu a tmu, aby vína měla ty nejlepší podmínky pro další vývoj. Při expedici tak garantujeme perfektní kvalitu každé lahve.
Vinařství Starý vrch
Na východní straně malebného městečka Hustopeče, v srdci jihomoravské krajiny, najdete malý ráj. Lány vinohradů, největší mandloňový sad v Česku a malebnou dřevěnou rozhlednu, ze které uvidíte Pálavu i Bílé Karpaty. A přesně uprostřed toho všeho, v malém meruňkovém sadu, najdete oázu klidu – Vinařství Starý vrch.
V roce 2014 ho zde založil Petr Polický se syny Lukášem a Janem. Stavba z přírodního kamene, dubového dřeva a s terasou pod korunami meruněk, je zcela skryta zrakům kolemjdoucích. Můžete si tak v klidu vychutnat ty nejlepší a ničím nerušené chvíle.