



Zpracování
Víno zrálo přes 40 měsíců v sudech z francouzského dubu prakticky bez přidání síry. Víno má díky tomu tmavší barvu a lehce atypické aroma připomínající tóny cherry a Madeirských vín.
Jedná se o víno s extrémně nízkým obsahem síry a výrazným extraktem cca 28 g/l.
Barva, vůně, chuť
Vaše oči přitáhne cihlově červená až mahagonová barva.
Váš nos pošimrá intenzivní vůně třešní a višní v čokoládě, doplněné tóny kávy a hořké čokolády.
Vaše ústa naplní intenzivní tóny třešní, višní v rumu, čokolády a kávy.
Konzumace
Podávejte při teplotě 14°C - 16°C bez nutnosti předchozí dekantace. Víno lze archivovat.
Vhodné párování
Výborně se hodí k pečenému vepřovému a jehněčímu masu.
Ocenění
Vinodar Chorvatsko 2024 - stříbrná medaile
Parametry | ||
Alkohol | 12,5 % obj. | |
Zb. cukr | 0,0 g/l | |
Kyseliny | 5,4 g/l | |
Šarže | 1819 | |
Klasifikace | jakostní víno | |
Vin. země | Česká republika | |
Vin. oblast | Morava | |
Vin. podoblast | Velkopavlovická | |
Vin. obec | Blučina | |
Vin. trať | Vyšavy | |
Objem a uzávěr | 0,75 l, korkový uzávěr | |
Obsahuje | oxid siřičitý |
Výroba
Hrozny a sběr
Všechny tradiční moravské odrůdy pěstujeme na přibližně 8 hektarech vlastních vinic v Hustopečích, Strachotíně a Popicích. Na vinicích postupujeme s maximální péčí, do vinohradů vyrážíme brzy ráno, abychom hrozny připravili ke zpracování co nejrychleji a při co nejnižších teplotách. Vše pod odborným dohledem našeho zkušeného sklepmistra Ondřeje Lukeše.
Zpracování hroznů
Hrozny zpracováváme na šetrné příjmové lince od rakouského výrobce Wottle. Po příjezdu na vinařství projdou hrozny procesem odstopkování a šetrně se potlačí bez narušení semínek uvnitř bobulí. U červených vín rmut pokračuje ke kvašení v nerezových nebo dubových vinifikátorech.
Zpracování rmutu a kvašení
Rmut naplníme do nerezových nebo dubových vinifikátorů - nádob určených pro kvašení rmutu, které jsou vybaveny systémem pro jeho promíchávání. Přidáme kvasinky a při regulované teplotě necháme kvasit po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Po dokvašení probíhá lisování v pneumatickém celouzavřeném lisu Wottle. Následně mladé víno zbavíme nejhrubších nečistot a putuje ke školení a zrání v některém ze tří druhů našich dubových sudů.
Lahvování a skladování
První vína z nového ročníku, lehká a sezónní vína, lahvujeme vždy v dubnu následujícího roku, tedy nejméně po půlroce od sklizně. Drtivá většina našich vín však zůstává ve výrobě a zraje minimálně rok, v případě zrání v dubových sudech pak mnohem déle. Červená vína u nás zrají v dubových sudech minimálně dva roky.
Lahvování probíhá třikrát ročně na mobilní lahvovací lince. Po naplnění do lahví vína putují k dalšímu ležení a zrání do skladů, kde udržujeme konstantní teplotu a tmu, aby vína měla ty nejlepší podmínky pro další vývoj. Při expedici tak garantujeme perfektní kvalitu každé lahve.
Vinařství Starý vrch
Na východní straně malebného městečka Hustopeče, v srdci jihomoravské krajiny, najdete malý ráj. Lány vinohradů, největší mandloňový sad v Česku a malebnou dřevěnou rozhlednu, ze které uvidíte Pálavu i Bílé Karpaty. A přesně uprostřed toho všeho, v malém meruňkovém sadu, najdete oázu klidu – Vinařství Starý vrch.
V roce 2014 ho zde založil Petr Polický se syny Lukášem a Janem. Stavba z přírodního kamene, dubového dřeva a s terasou pod korunami meruněk, je zcela skryta zrakům kolemjdoucích. Můžete si tak v klidu vychutnat ty nejlepší a ničím nerušené chvíle.