



Zpracování
Víno zrálo 18 měsíců ve starých barikových sudech z francouzského bednářství Seguin Moreau.
Barva, vůně, chuť
Vaše oči přitáhne temně rubínová barva.
Váš nos pohltí komplexní aroma dřeva, kouře a pryskyřice doplněné o tóny lesního ovoce a ostružin.
Vaše ústa zaujme mohutná chuť s výrazným aroma ostružin, lesního ovoce, černých třešní a višní.
Konzumace
Podávejte při teplotě 12°C - 14°C. Víno otevřete alespoň dvě hodiny před servírováním. Je vhodné ke dlouhé archivaci.
Vhodné párování
Výborně se hodí k vyzrálým hovězím steakům i husímu prsu.
Parametry | ||
Alkohol | 13,0 % obj. | |
Zb. cukr | 0.3 g/l | |
Kyseliny | 6,7 g/l | |
Šarže | 2122 | |
Klasifikace | jakostní víno s přívlastkem | |
Vin. země | Česká republika | |
Vin. oblast | Morava | |
Vin. podoblast | Velkopavlovická | |
Vin. obec | Horní Bojanovice | |
Vin. trať | Framperky | |
Objem a uzávěr | 0,75 l, korkový uzávěr | |
Obsahuje | oxid siřičitý |
Výroba
Hrozny a sběr
Všechny tradiční moravské odrůdy pěstujeme na přibližně 8 hektarech vlastních vinic v Hustopečích, Strachotíně a Popicích. Na vinicích postupujeme s maximální péčí, do vinohradů vyrážíme brzy ráno, abychom hrozny připravili ke zpracování co nejrychleji a při co nejnižších teplotách. Vše pod odborným dohledem našeho zkušeného sklepmistra Ondřeje Lukeše.
Zpracování hroznů
Hrozny zpracováváme na šetrné příjmové lince od rakouského výrobce Wottle. Po příjezdu na vinařství projdou hrozny procesem odstopkování a šetrně se potlačí bez narušení semínek uvnitř bobulí. U červených vín rmut pokračuje ke kvašení v nerezových nebo dubových vinifikátorech.
Zpracování rmutu a kvašení
Rmut naplníme do nerezových nebo dubových vinifikátorů - nádob určených pro kvašení rmutu, které jsou vybaveny systémem pro jeho promíchávání. Přidáme kvasinky a při regulované teplotě necháme kvasit po dobu čtyř až dvanácti týdnů. Po dokvašení probíhá lisování v pneumatickém celouzavřeném lisu Wottle. Následně mladé víno zbavíme nejhrubších nečistot a putuje ke školení a zrání v některém ze tří druhů našich dubových sudů.
Lahvování a skladování
První vína z nového ročníku, lehká a sezónní vína, lahvujeme vždy v dubnu následujícího roku, tedy nejméně po půlroce od sklizně. Drtivá většina našich vín však zůstává ve výrobě a zraje minimálně rok, v případě zrání v dubových sudech pak mnohem déle. Červená vína u nás zrají v dubových sudech minimálně dva roky.
Lahvování probíhá třikrát ročně na mobilní lahvovací lince. Po naplnění do lahví vína putují k dalšímu ležení a zrání do skladů, kde udržujeme konstantní teplotu a tmu, aby vína měla ty nejlepší podmínky pro další vývoj. Při expedici tak garantujeme perfektní kvalitu každé lahve.
Vinařství Starý vrch
Na východní straně malebného městečka Hustopeče, v srdci jihomoravské krajiny, najdete malý ráj. Lány vinohradů, největší mandloňový sad v Česku a malebnou dřevěnou rozhlednu, ze které uvidíte Pálavu i Bílé Karpaty. A přesně uprostřed toho všeho, v malém meruňkovém sadu, najdete oázu klidu – Vinařství Starý vrch.
V roce 2014 ho zde založil Petr Polický se syny Lukášem a Janem. Stavba z přírodního kamene, dubového dřeva a s terasou pod korunami meruněk, je zcela skryta zrakům kolemjdoucích. Můžete si tak v klidu vychutnat ty nejlepší a ničím nerušené chvíle.